woensdag 26 mei 2021

Een Zomersjaaltje met garen van Koperdraadje

Update: op 17 december 2022 sluiten de deuren van de fysieke winkel 'Koperdraadje'in Alblasserdam, maar gelukkig gaat Lia online nog verder, met meer nadruk op handgeverfde wol.


"Een dag niet gehandwerkt, is een dag niet geleefd!" Lia zegt het, en ze doet het. En al 8 jaar is ze de drijvende kracht achter de leukste handwerkwinkel van Alblasserdam en omstreken, , van Koperdraadje.


Ik heb wat minder tijd om te vloggen, de afgelopen maanden, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet op sociale media zit.

En ik volg Lia al een tijd, eigenlijk sinds ik in 2019 de workshop Portugees breien door Christel Smallengange (ChrizKnitz)bij haar heb gevolgd. Toen ik de jubileumactie van Koperdraadje voorbij zag komen (op 31 maart ‘verjaart’ de winkel)  heb ik, samen met 88 andere nieuwsgierige Koperdraadje-fans, de Feeststreng besteld. En omdat ik Lia graag 'iets wilde vragen, ben ik die gaan ophalen in april. En ze zei ja! Ik kon een keer terugkomen voor een interview en een rondleiding door de winkel!

Op de website van Wol&Co kun je ook nog een interview met Lia vinden.

In de tussentijd heb ik van de feeststreng plus een streng Silk Mohair een feestelijk zomersjaaltje gemaakt en hier vind je het patroontje:

Zomersjaaltje met de Feeststreng + KidSilk, beide geverfd door Lia van Koperdraadje

Het is een heel eenvoudig, rechthoekig sjaaltje, waarbij de bonte Feeststreng goed uit de verf komt. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk van het sokkengaren te gebruiken. Het ontwerp is simpel, maar  interessant, door het mooie garen, en het transparante effect van de KidSilk.





Door iets andere verhoudingen te gebruiken, kan de combinaties van garens ook gebruikt worden voor een babydeken, zie de ‘bonus’ aan het einde.


Benodigdheden: 

100 gr (420m)  handgeverfd garen van Koperdraadje

50 gr (400m) handgeverfde KidSilk Mohair- maar hier had ik maar de helft van nodig Dus eigenlijk 25 gr KidSilk.

Nld 4 mm


Samenvatting:

De breedte van het sjaaltje is 31 cm. De rand is onder, boven en aan de zijkanten is ongeveer 3 cm. breed. Deze kanten worden met de Feeststreng gebreid, de strepen afzonderlijk met de Feeststreng en KidSilk.

Voorbereiding:

De streep met de KidSilk loopt niet helemaal door tot de zijkant. Daarom zijn er in deze naalden 3 bolletjes nodig. Wikkel een bolletje van 10 gram, van de Feeststreng van 100 gram.

Patroon:

·       Zet breiend 60 steken op (dat wordt mooi elastisch)

·       Nld 1- 10 : Brei 10 naalden recht (vijf ribbels). Ik brei liever averecht, dat kan uiteraard ook.

·       Nld 11: Brei 7 st recht, neem de KidSilk, brei 46 st recht, neem de kleine bol Feeststreng, brei 7 st recht.

·       Nld 12: Brei 7 st recht, sla de Feeststreng sokkenwol over de KidSilk (zodat ze netjes verstrengelen, en er geen gaatjes ontstaan), brei met de KidSilk 46 st AVERECHT, sla de KidSilk over de Feeststreng sokkenwol, en brei 7 st recht.

·       Nld 13-14: Brei met de Feeststreng sokkenwol 60 st recht. Hierbij gebruik je maar één bol, het kleine bolletje gebruik je alleen bij de KidSilk.

·       Nld 15-18 en verder: herhaal naald 11 – 14. Let op dat er geen gaatjes ontstaan.

·       Deze herhaling herhaal je, herhaal je, leg je bij de tv, in de auto, tijdens een telefoongesprek met je moeder, en je breit en breit en breit.

·       Tot je 125 strepen met de Feeststreng hebt

·       Brei nog één streep met de KidSilk Mohair, en brei dan 10 nld recht met de Feeststreng Sokkenwol.

·       Kant de 60 steken losjes af.

 

Eindresultaat: een rechte sjaal, soepel, warm en zeer zacht, van 31 cm bij 165 cm.


 

Bonus:

Doordat er nog zoveel over was van de KidSilk mohair, is de combinatie van 1 streng sokkenwol en 1 streng KidSilk ook voldoende voor een luchtig babydekentje. Ik heb het niet gebreid, maar alleen wat  wiskunde toegepast. Hopelijk op de juiste manier!


Benodigdheden: 

100 gr (420m)  handgeverfd garen van Koperdraadje

50 gr (400m) handgeverfde KidSilk Mohair

Nld 4 mm


Samenvatting:

De breedte van een babydeken is normaal 80 cm, en de lengte 100 cm. Dit heb ik bij de berekeningen aangehouden. De rand is onder, boven en aan de zijkanten is ongeveer 3 cm. breed. Deze kanten worden met de Feeststreng gebreid. Met de Kidsilk brei je een vlak van 6 naalden, daarna volgt een streep van 2 naalden met de Feeststreng. Na 38 strepen met de Feeststreng, brei je nog één vlak met de Kidsilk, en dan de 10 naalden voor de bovenrand met de Feeststreng.

Voorbereiding:

De streep met de KidSilk loopt niet helemaal door tot de zijkant. Daarom zijn er in deze naalden 3 bolletjes nodig. Wikkel een bolletje van 17 gram, van de Feeststreng van 100 gram (dat is volgens mijn wiskunde voldoende ;).

Patroon:

·       Zet breiend 155 steken op (dat wordt mooi elastisch)

·       Nld 1- 10 : Brei 10 naalden recht (vijf ribbels). Ik brei liever averecht, dat kan uiteraard ook.

·       Nld 11: Brei 7 st recht, neem de KidSilk, brei 141 st recht, neem de kleine bol Feeststreng, brei 7 st recht.

·       Nld 12: Brei 7 st recht, sla de Feeststreng sokkenwol over de KidSilk (zodat ze netjes verstrengelen, en er geen gaatjes ontstaan), brei met de KidSilk 141 st AVERECHT, sla de KidSilk over de Feeststreng sokkenwol, en brei 7 st recht.

·       Nld 13-16: Herhaal naald 11 en 12. (Tussen de 2 naalden met de Feeststreng, is het nu dus de bedoeling om 6 naalden met de KidSilk te breien).

·       Nld 17-18: brei alle 155 steken recht, met het garen van de Feeststreng. Hierbij gebruik je maar één bol, het kleine bolletje gebruik je alleen bij de KidSilk.

NaNaald 19-26: Herhaal naald 11-18.

·       Deze herhaling herhaal je, herhaal je, leg je bij de tv, in de auto, tijdens een telefoongesprek met je moeder, en je breit en breit en breit.

·       Tot je 38 strepen met de Feeststreng hebt (314 naalden)

·       Brei nog één vlak met de KidSilk Mohair, en brei dan 10 nld recht met de Feeststreng Sokkenwol.(330 naalden)

·       Kant de 155 steken losjes af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten