zondag 15 januari 2017

Lief Wief (uitspraak: wiehief)Al sinds 1954 staat op de Markt in Maastricht een heel Lief Wief: het Mooswief, namelijk.

Waarschijnlijk is ze trouwens niet altijd even lief, want het (boeren)leven is hard en voordat de tafel gedekt kant worden, zal er toch eerst hard gewerkt moeten worden. Niet zeuren, maar werken! Voordat de kool verkocht is, en het geld binnen, heeft zij gezaaid, gespit, geschoffeld, water gegeven en geoogst. En dan maar hopen dat het allemaal wat opbrengt.

Gelukkig doet ze doet het graag. Goed verkopen op de markt, dat kan ze. Ze hoort het nieuws van de omgeving al ze in de stad is. En zo lang de kinderen niet ziek worden en niet vervelend zijn, vind het Mooswief het leven goed genoeg. Haar moeder leefde ook zo, maar zij heeft het beter. Betere dokters en betere manieren om het land te bewerken. Wie weet, mag ze binnenkort ook nog stemmen! Dan luistert de mens ook eens naar haar, niet alleen naar zijn koempels in't café. En ach, laat pastoor maar praten, ieder zijn werk.Tijd om een brei-ode aan haar te brengen! Ik moet er  nog aan beginnen, maar het plan is er. Loopt alles volgens plan, dan volgen er ook foto´s. Maar eerst hier het plan:

Week 1: Brei een goed gevuld Mooswief, mijn Wief gaat Marie heten. Lieve Marie.
Arne en Carlos hebben leuke filmpjes gemaakt over het breien van een pop. Van onderop, vergeet niet te vullen terwijl je breit. Want anders is er weinig tijd meer over. Mijn Marie wordt natuurlijk niet zo slank, want Marie kan beter koken dan die Noorse poppetjes. En een goede kokkin proeft regelmatig. Ook heeft Marie een paar kinderen gebaard. Jammergenoeg hebben ze het niet allemaal overleefd, maar kleine Marie en Sjaak zijn gezond en lief voor hun moeder. Want anders! Marie heeft een goede boezem en bruine, lange haren in vlechten.

Week 2: om geen last van haar rug te krijgen heeft Marie goed ondergoed nodig. Ik wil graag een truitje gaan breien naar een patroon uit de jaren 40, maar er is ook veel over ondergoed uit die tijd te vinden! Lijkt me leuk om na te maken.

Week 3: Marie wil een jurk. Eentje waar ze goed in kan werken en die haar warm houdt. Verschillende steken probeer ik er op uit. Als 'ie maar warm is. Met een paar sokken, natuurlijk!

Week 4: Als Marie naar de Mèrt gaat, dan doet ze haar goeie sjolk (schort) voor. Met mooie kantpatroontjes. Dat wordt een puzzelweek!

Week5: De jas (cape) en hoed van Marie geven haar extra warmte. Dus die steken moeten dik zijn . Aan de slag!

Week6: bijna Vasteloavendj. Heb ik nog tijd om een mand en groenten voor MArie te breien? Ik doe mijn best!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten